neděle 10. května 2015

Pohanková polévka do hrníčku


A co Vy a pohanka? Máte ji rádi? Vaříte jí pravidelně, nebo jen tak na zkoušku, jak se říká jednou do roka? A přeci, je to výborná surovina, která rozhodně nepatří, jak se říkávalo jen na venkov, ale měli bychom jí  v kuchyni používat pravidelně a tím i rozšířit náš jídelníček. Obsahuje škrob a kvalitní bílkoviny je plnohodnotnou stravou a vhodná pro vegetariány a pro bezlepkovou dietu. Obsahuje též vitaminy skupiny B, cholin, z minerálů je to pak především vápník, fosfor, zinek, draslík a železo.
 
Moje babička asi toto vše nevěděla, ale dělávala výbornou pohankovou polévku, kterou si pravidelně i nyní ráda uvařím, a zároveň si zavzpomínám i na její malou kuchyňku, rozpálenou plotnu a starý hrnec ze kterého se linula úžasná vůně.
 
 
 
 
Na dvě porce budeme potřebovat
 
3 lžíce lámané pohanky
1 menší cibuli
1 mrkev
1 menší petržel
1 střední brambor
2 stroužky česneku
majoránku
sůl, pepř
olej nebo máslo podle chuti
2 lžičky sladké papriky
1 pol. lžíci nasekané petrželky
 
Na rozehřátý olej či máslo dáme zpěnit cibuli, přidáme pohanku a na malé kousky nakrájenou zeleninu, necháme krátce opražit. Přidáme červenou papriku, dobře promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme a necháme vařit do měkka, cca 30 min. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme a necháme ještě chvíli přejít varem. Přidáme nakrájenou petrželku.
 
 

 
 
Jak vidíte velmi jednoduché a výborné chuti. Tak až budete přemýšlet o polévce vyzkoušejte pohankovou, a zavzpomínejte, jestli jí někdo u Vám doma vařil.
Mějte se krásně
Sonia
 

4 komentáře:

  1. Takú podobnú robievam aj ja, ale bez mrkvy a petržlenu.
    Ak to má byť aj pre tvrdo pracujúcich, hahaha, na cibuľke opražím na kolieska nakrájanú klobásu. U nás je dobrá na to gombasecká, je len jemne pikantná a správne červená od sladkej papriky a to potom dodá polievke výbornú chuť. A nepoužívam lámanú pohánku, ale celú.

    OdpovědětVymazat
  2. U nás na Valašsku se hodně vařilo z pohanky, já mám ráda i na sladko se švestkami. Děkuji za recept, uložím si do poznámek.Šárka

    OdpovědětVymazat
  3. very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better.

    OdpovědětVymazat
  4. Výborná polévka! Přihodila jsem do ní ještě zbytek vařené cizrny, kterou jsem objevila v mrazáku :) Děkuji a ukládám do receptáře.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty