Stránky

úterý 5. května 2015

Sirup z květů černého bezu...Bezinka


Minule jsem se tu zmínila o kráse skla, a dnes se Vás zeptám, máte už nachystané skleničky na bezinkový sirup? Ano, musíme se připravit včas, protože květy tohoto krásně kvetoucího a do dálky sladce vonícího keře  jsou pomíjivé a dlouho nevydrží.
Lehká a jemná chuť i vůně natrhaných květů bezu, neboli  bezinek, krásně zachycuje nádech  léta a osvěžení voňavou limonádou. Ale můžeme přidávat sirup o do čaje, koktejlů, nebo ho můžeme použít k oslazení bílého jogurtu s ovocem.  





Poohlédněte se tedy po Vašem  krásně rozkvetlém keři a pusťte se do přípravy toho sladkého moku
Zde je recept
 
Budeme potřebovat
10 - 15 velkých květů černého bezu
1 l vody
cukr podle potřeby
3 citrony
 
Natrháme pěkné velké květy, opatrně je umyjeme ve studené vody a dáme je do velké sklenice. Přidáme vodu, nakrájené citrony na plátky (já odstraním kůru), zavřeme sklenici a necháme odpočinout cca 36 hodin v pokojové teplotě. Přefiltrujeme tekutinu, zvážíme ji a přidáme tolik cukru kolik váží tekutina. Dáme jí vařit na mírný oheň cca 15 minut. Hotový, ještě teplý sirup přelijeme do čistých sklenic, uzavřeme, necháme vychladit a skladujeme v ledničce.
 
 
 


 
A ještě jedno pokušení, použijte sirup na polití smetanové zmrzliny společně s ovocem jako jsou jahody, maliny a borůvky.
 
Mějte se krásně a ať vám rozkvetlé keře černého bezu krásně voní...
Sonia
 

5 komentářů:

  1. Sonio, už jsem se lekla, že už nyní je u vás bez :-) Sirup dělávala moje mamka. A já loni zkusila med a je také vynikající. Moc krásné fotky! Hezký večer! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Radko, sirup mám už uvařený, chladí se v ledničce, opravdu u nás už kvete krásně černý bez, bude to zřejmě tím, že za alpskými kopečky na italské straně je o něco tepleji. Ale v každém případě je lépe se připravit na bezinkový sirup včas, moc zdravím :-)

      Vymazat
  2. Juuu teda bazaaa...no u nas ešte nekvitne ale na bazovy sirup ako inak sa chystam ako každý rok :-) Nádherne fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško děkuji, tak ať se podaří a je sladký jako med :-) krásné dny

      Vymazat
  3. Bezový sirup mám strašně moc ráda,ale stále jsem se neodhodlala k vlastní výrobě :/

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty